МИНИСТЕРСТВО ЗА ЗДРАВСТВО

Уште една, четврта по ред жртва на бактеријата листерија

Синоќа починала пациентката која од 7 јуни се лекувала од листериозен менингоенцефалит на Клиниката за инфективни болести во Скопје. Станува збор за пациентка на возраст од 55 години која спаѓала во ризична група пациенти поради хронични заболувања. Ова е чеврто починато лице од бактеријата листерија во Македонија.

Во текот на лекувањето, дошло до одредено подобрување на нејзината здравствена состојба, но вчера настапило нагло влошување на состојбата.

На Клиниката за инфективни заболувања во моментов нема хоспитализирани пациенти со листерија, а значително е подобрена и стабилна здравствената состојба на доенчето хоспитализирано на одделот за неонатологија при Клиниката за детски болести, соопшти Министерството за здравство.

Kога веќе треба да се држи комбинирана настава, колку и да е комплицирана таа „равенка“, во неа не смее да се забораваат децата кои учат онлајн.

повеќе

Под менторство на овој истраен истражувач, научник и педагог, се развивале и се формирале многумина трудбеници и афирматори на македонското културно наследство.

повеќе

Ковидот нема да нѐ победи. Да зборуваме за раст и развој, за подобар и забрзан раст, за паметен и зелен развој.

повеќе