МИНИСТЕРСТВО ЗА ЗДРАВСТВО

Tруење во сендвичарницата „Седмица“ во Карпош, 12 лица во болница

Министерството за здравство информира дека вечерва 12 лица биле хоспитализирани со симптоми на труење со храна. Сите јаделе сендвичи со плескавици и пилешко месо во скопската сендвичарница „Седмица" во Карпош. Од Министерството за здравство велат дека е извршен инспекциски надзор, а објектот е затворен.

Инспекторите утврдиле дека општата санитарно-хигиенска состојба во објектот е добра и дека во него не се врши подготовка на храна, туку се спрема во друга работилница. Сите вработени лица имале уредно заверени санитарни книшки.

Од сендвичарницата биле земени примероци од вработените и брисеви од работни површини и мостри од храна.

Сите 12 лица имале стомачни тегоби, дијареа, гадење, повраќање и висока температура.

Инспекторите наредиле и вонредно темелно механичко чистење на просторот, опремата и работните површини, вонредна дезинфекција, дезинсекција и дератизација и дополнителен реглед на вработените. 

Еден проблем кај Трамп е тоа што му е опсесија да изгледа „силен".

повеќе

Меѓу најпосетените места во градот сѐ уште на прво место и меѓу главните мотиви поради кои доаѓаат туристите во Крушево е вечното почивалиште на Тоше Проески, спомен куќата изградена во чест на него, Манастирот Св. Преображение и многу други.

повеќе

„Москва се труди да протурка слика за себе како благонаклонет партнер и заштитник на сувереноста и на православното христијанство антитеза на Западот што 'цело време се меша таму кај што не му е местото'.

повеќе