Трамвајот на гуми требаше да биде решението за Скопје, смета вицепремиерот Битиќи

Според вицепремиерот Фатмир Битиќи Скопје како главен град има голем хендикеп затоа што нема функционален јавен превоз и затоа што има автобуси стари и по 30 години.  БРТ (Бас рапид транзит - или како уште го викаат трамвај на гуми, н.з.) според Битиќи не може да биде штетно решение за градот, алудирајќи на одлуката на градоначалничката Данела Арсовска да го откаже овој проект финансиран од Европската банка за обнова и развој.

„Состојбата во Град Скопје е како пред 40 години и не наликува на град кој е престолнина на земја што аспирант за членство во ЕУ. Во Град Скопје ни требаат решенија за 2040 или 2050 година па сметам дека БРТ е токму едно такво решение. Жалам што не се седнува и да се видат, да им остави на тие што се најразумни и најповикани да кажат кое е најдоброто решение за превозот во Градот Скопје“, рече Битиќи во одговор на новинарско прашање пред почетокот на Тркалезната маса за Програмата за поддршка на конкурентноста на малите и средните претпријатија.

Тој нагласи БРТ е решение кое треба да примени, бидејќи со него граѓаните би добиле поквалитетен, побрз и почист превоз во градот кој со тоа ќе наликува на модерен град.

Проектот БРТ, кој е вреден 70 милиони евра и финасиски е поддржа од ЕБОР, го започна претходната градска администрација. За него беше добиен и кредит, но по промената на локалната власт проектот беше прекинат бидејќи новата градоначалничка Данела Арсовска и мнозинството во Град Скопје сметаа дека БРТ не е еколошки исплатлив проект

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе

Трагично е што воопшто треба да се бориме за зачувување на институција која отсекогаш била стожер на културниот живот во Македонија.

повеќе

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе