Градоначалникот за состојбите во ЈСП

Шилегов: Немоќни сме кон оние што не носат маски во градските автобуси

Градоначалникот на Скопје Петре Шилегов вели дека официјалните лица од ЈСП немаат надлежност да казнуваат лица кои во јавниот превоз не носат маски, туку само оние кои немаат билет за превоз. Тој вели дека автобусите се исполнети до 75 проценти од предвидените места за патници.

Сѐ уште превезуваме за 60 проценти помалку патници во градскиот автобуски превоз во споредба со времето пред епидемијата со коронавирусот, а пополнетоста на автобусите е до 75 проценти, согласно препораките на Комисијата за заразни болести, рече градоначалникот на Скопје Петре Шилегов како одговор на новинарско прашање со кое беше дадена забелешка дека автобусите се полни и се извор на болеста.

Таму каде што се увидува дека има потреба се интервенира и се засилува бројот на автобуси, но има и контроли во автобусите, додаде градоначалникот.

Шилегов демантираше дека автобуската линија број 2, како една од најфреквентните „вози" според саботен возен ред и рече дека дури и се засилува, кога тоа е потребно. Сепак, како што нагласи, Градот е немоќен во друг поглед.

„За жал, не постојат механизми како да ги отстраниме тие патници кои не носат маски и не ги почитуваат здравствените мерки. Ние можеме да ги отстрануваме само патниците кои немаат патен билет", рече Шилегов.

Иако новогодишните честитки во јануари оваа година, беа најчесто за здравје и со желба за „старото нормално“, првите три месеци од 2021 година не навестуваат крупни промени околу тоа кој ќе биде повторно најизговорениот збор и во периодот кој претстои. 

повеќе

Програмата за вакцинација во Бугарија може исклучиво да се окарактеризира како фијаско. 

повеќе