Совет на град Скопје

Шилегов ја продава Градската куќа за 12,7 милиони евра, ВМРО-ДПМНЕ е против

Барокната зграда Градска куќа во центарот на Скопје ќе оди на продажба, најави градоначалникот на Скопје Петре Шилегов на денешната седница на Градскиот совет. Почетна цена на зградата е 12,7 милиони евра. Причината за продажбата на објектот е бидејќи во него немало доволно место за сите вработени во администрацијата на градот Скопје, а и локацијата била лоша.

Шилегов убедува дека финанскиски загуби нема да има.

Опозициската ВМРО ДПМНЕ жестоко реагираше на ваква одлука и вели дека се работи за „бомбона бизнис“ на Шилегов. Советниците од опозицијата, кои ја напуштија денешната седница на Советот, велат дека се ова лаги за јавноста на градоначалникот Шилегов кој сака „на шверцерски начин да отуѓи нова, за стара градба“.

Проектот Градска куќа го почна претходниот градоначалник Коце Трајановски. шверцерски начин сака да отуѓи нова, во замена за стара градба.

„Не сум ја лажел јавноста дека Градската куќа нема да се продава. Изјавите на ВМРО-ДПМНЕ се лаги и зло, наместо да креираат конструктивна политика“, возврати Шилегов. Според него, се работи за обид да се продаде Градската куќа зашто објектот е граден како мртвороденче, за кое се знаело дека нема да ја собере целата администрација на Скопје.

„Станува збор за целосно нефункционален објект. Објект за кој што сите анализи покажуваат дека нема да може да биде сместена постоечката администрација, од една страна. Од друга страна, ако се има предвид дека процесите на децентрализација се веќе најавени и градот ќе има други ургенции. Де факто сме направиле објект што не може да ја заврши својата улога. Објектот е на локација која не им користи на граѓаните“, рече Шилегов и додаде дека продажбата ќе оди на аукција.

Градската куќа е во изградба и се наоѓа наплоштадот, до кејот на Вардар.

„Каде да летнеме викендов е пристап што како таков повеќе нема да постои“...

повеќе

Зголемувањето на парите за финансирање на партиите не помагаат во поттикнувањето на политичката активност на граѓаните, туку веројатно и делуваат контрапродуктивно, зголемувајќи ја недовербата во партиите и политичарите.

повеќе

За помалку од еден месец по олеснувањето на рестриктивните мерки, Косово се соочува со нагло зголемување на бројот на случаи со ковид-19, 

повеќе