СДСМ: Градоначалничката на Скопје да го разреши незаконски поставениот генерален секретар

Градоначалничката на град Скопје Данела Арсовска и ВМРО-ДПМНЕ незаконски го поставија за секретар на Град Скопје, Ѓоко Велковски кој што истовремено е и член на Советот на Општина Чаир, избран од граѓаните на последните локални избори.Тоа значи дека Велковски зема и две плати, една од 50.000 денари како секретар и уште една од околу 18.000 денари како советник. Ова не е само неетички, туку е и спротивно на Законот за спречување на корупција и судир на интереси, соопшти СДСМ.

„Затоа ја повикуваме Државната комисија за спречување на корупција да постапи за ова очигледно непочитување на законите, прописите и правилата за неспоивост на функции, а секретарот на Град Скопје, Ѓоко Велковски треба да сдаде оставка од позицијата секретар на Град Скопје.
Сега на листата неуспеси и промашувања на Арсовска и ВМРО-ДПМНЕ по шест месеци мандат, се додава и непочитување на законските прописи и норми“, соопшти СДСМ.

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе

Самостојните уметници не се доволно мотивирани да создаваат. 

повеќе