Протест на жителите на Водно, нова градба, нова опасност од свлечиште, се бара стопирање на градбата

Нова дупка се копа меѓу куќите на скопската населба на Водно, а тоа значи длабока ископина коjа може да предизвика свлечиште на околните куќи и нова станбена зграда, се жалеа денеска тамошните жители кои протестираа против дивеењето и опасноста од можно ново свлечиште на земјиште. За оваа најнова градежна активност веќе се исечени дваесетина дрвја.

Од неформалното здружение „Стоп за урбаната мафија на Водно” велат дека по многу нешта се работи за спорна градба, во заштитен појас на Горно Водно, спротивно на сите градежни стандарди. Соседите веќе потпишаа петиција до општина Центар за итно стопирање на сечата на дрвјата и девастирање на просторот со спорен објект, но градењето продолжува.

Жителите велат дека се консултирале со архитекти кои им велат дека ваквиот начин на градба нема да ги издржи темелите, и тоа, при најмал потрес, ќе предизвикало пропаѓање на објектот.

Објектот се наоѓа над игралиштето кај училиштето „Кочо Рацин”.

Можеби поради еуфоријата што ја донесе туризмот - и желбата на самите жители на Грција да уживаат во одморите - пошироката јавност беше подготвена да ги толерира дневните бројки на новозаразени (во просек помеѓу 2.000 и 3.000 случаи во текот на летото). 

повеќе

Насловот асоцира и на резултатите од изборите, кои, кога ќе излезе оваа колумна, ќе бидат познати, иако најретко споменуван збор во кампањата беше зборот ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА, кој е единствен начин за остварување на сите „големи“ ветувања што ги слушнавме изминативе две недели.

повеќе

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе