Пред почетокот на седницата за законот за јазиците, протест пред Собранието

Пред Собранието на Република Македонија попладнево се собраа граѓани кои протестираат против донесувањето на законот за јазиците.Тие извикуваат „Во Македонија на македонски“.

Продолжението на 32. собраниска седница, на која е третото читање на Законот за употребата на јазиците и над 35.000 амандмани поднесени од опозициската ВМРО-ДПМНЕ, е закажана за 13 часот.

Пред Собранието има видливо полициско обезбедување.

Улицата пред Собранието попладнево е затворена за сообраќај.

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе

Во кичестиот амбиент на магичното Скопје, каде што се изградени огромни споменици на Александровите фалангисти, а знамето на НАТО се вее пред зградата на Генералштабот, во градот поделен на македонски и на албански дел, лебди Бизмарковата геополитичка визија: оној што ја контролира долината на реката Вардар, станува господар на Балканот.

повеќе

Повеќе од 40 години пишувам за самостојноста на македонскиот јазик и идентитет и на моменти бев подложуван и на физички напад поради моите ставови. Јас не би прифатил ништо што го негира признавањето на Македонија.

повеќе