Министерот во посета на градоначалникот

Пенов го пофали Јакимовски за заштедата на струја во Карпош

Новиот министер за локална самоуправа Ристо Пенов денеска имаше средба во Општината Карпош со градоначалникот Стевчо Јакимовски, на која станало збор и за политиката на штедење на струја. Карпош е лидер во заштедата на струја, се согласиле двајцата функционери.

„Општина Карпош е лидер по заштеда на енергија во државата, која во овој период изнесува речиси 50 проценти“, истакна министерот за локална самоуправа Ристо Пенов, на средбата со градоначалникот Стевчо Јакимовски.

Пенов се повикал на извештаите на ЕВН, според кои во Општина Карпош потрошувачката на струја е речиси преполовена.

„Дојдовме да ја пофалиме општина Карпош која што во директивите што ги дава Владата за штедење на енергија, според извештаите што ги добиваме од ЕВН заштедата во енергија во општина Карпош во овој период е речиси 50 проценти. Тоа е успешен прилог во напорите на Владата да обезбеди енергија, во насока на штедење, бидејќи периодов скапо ја плаќаме енергијата и во напорите да обезбедиме пристоен и нормален живот на граѓаните.

„Разговаравме за енергетската криза и можностите евентуално за поддршка за проекти кои што ги имаме во насока на заштеда на енергија на улично осветлување, во градинките и во училиштата. Дискутиравме и за проблемите со кои се соочуваме при обидите за инвестирање како на домашни, така и на странски инвеститори во земјава и проблемите во делот на урбанизмот. Разговаравме и за она прашање кое што денеска го тишти цело Скопје, а тоа е проблемот со паркирањето и комплицираните процедури за воведувањето на зонско паркирање или друг начин на паркирање кое ќе го подобри квалитетот на живеењето на граѓаните во општината. Констатиравме дека во одредени делови и тоа како се потребни законски измени и консултација меѓу владините институции и локалната самоуправа, истакна градоначалникот Јакимовски.

Им благодарам на Русите како креатори, но посебно на бугарските послушни  извршители за пропагандата што ја водат против Македонија. Што направија?

повеќе

Деновиве адвокатот Тортевски во дебатна емисија рече дека немаме критична маса за држава. Не знам дали е така, но изгледа немаме критична маса за сериозни дебати и дијалози во општеството. 

повеќе

Светска банка проценува дека за секој долар инвестиран во здравството, државата има бенефит од 4 долари во смисла на зголемена економска продуктивност.

повеќе