Отворена нова градинка во населбата Пинтија (ФОТО)

Нова детска градинка со капацитет за згрижување на 80 до 100 деца од предучилишна возраст беше пуштена во употреба денеска во населбата Пинтија во oпштина Кисела Вода. Градинката „Ѓурѓица", дел од ЈДГ „Весели Цветови" е со површина од 420 метри квадратни. Има три занимални и едни јасли. Изградена е по стадардите за енергетска ефикасност.

За три години се пуштени во употреба три нови градинки во Кисела Вода. Градинката што ја отвораме денеска и претходно по една градинка во Црниче и во Припор. Ова говори за посветеност на општината за проширување на сместувачките капацитети за децата од предучилишна воздраст. За два дена беше пуштен во употреба и новиот Дом на култура во општината, паралелно се работи на училиштето „Невена Георгиевска Дуња“. Заедно со овој објект само за овие три проекти во Кисела Вода имаме вложување од околу 2,3 милиони евра што говори за посветеноста и на Владата и на општината за градење нови капацитети", изјави на отворањето на градинката премиерот Емил Димитриев.

Министерот за труд и социјална политика Диме Спасов информира дека градинката се пушта во употреба една година по започнувањето на изградбата.

Ова, информира министерот, е трета градинка во општина Кисела Вода во изминатите три години со што, како што рече, значително се зголемува капацитетот за згрижување деца од предучилишна возраст.

"За оваа година ова е шеста градинка што ја отвораме заедно со единиците за локална самоуправа. Како Министерство за труд и социјална политика ние учествуваме најчесто со опремување на градинките. Планирано е до крајот на годината вкупно да се отворат околу дванаесетина градинки", истакна Спасов.

Додаде дека изминатите години се отворени 49 детски градинки со што, како што рече, е зголемен за повеќе пати капацитетот за згрижување деца од градинка.

"И натаму како Влада ќе продолжиме со сериозни инвестиции во изградба на нови детски градинки и вложување во идните генерации во Македонија", истакна Спасов.

Градоначалничката на општина Кисела Вода Билјана Беличанец Алексиќ информира дека капацитетот на објектот е да згрижи од 80 до 100 дечиња. Има три заминални, едни јасли и како што рече сите придружни простории согласно нормативите што ги налага МТСП.

Оваа градинка, рече Беличанец Алексиќ, е прва во населбата Пинтија и е дел од она што локалната самоуправа треба да го прави, а тоа е да ги урбанизира сите населени места кои со текот на времето биле запоставени, соопштија од Министерството за труд и социјална политика

Законот за високо образование јасно и прецизно ја пропишува постапката за избор во наставно-научни и соработнички звања на високообразовните институции во нашата држава-Македонија.

повеќе

На три месеци пред избори, Владата носи закони и уредби со катастрофални последици по граѓаните, што е просто неверојатно.

повеќе

ДУИ, која по конфликтот го вееше албанското црвено - црно знаме, потоа синото, на следните избори ќе го вее зеленото.

повеќе