Инспекторат на Град Скопје

Општина Кисела Вода доби казна од 1.800 евра за исеченото дрво за да се гледал билбордот на булеварот „Борис Трајковски“

Инспекторатот на Град Скопје, денеска на Општина Кисела Вода и одговорното лице им изрече максимална казна во висина од 1.800 евра поради бесправно исечено дрво на булеварот „Борис Трајковски“. Дрвото е исечено без дозвола и одобрение од Град Скопје.

Заштитата на зеленилото е врвен приоритет во животната средина, а брзата реакција е потврда дека градските инспекциски служби се на висина на задачата и дека неказнивоста во Скопје повеќе нема да се толерира.

На социјалните мрежи денеска имаше бројни реакции за сечењето на дрвото.

„Заштитата на зеленилото е врвен приоритет во животната средина, а брзата реакција е потврда дека градските инспекциски служби се на висина на задачата и дека неказнивоста во Скопје повеќе нема да се толерира", се вели во соопштението.

Вчера, во јавност се појави видео како во Кисела Вода се сечат здрави и големи дрва, со цел поубаво да се гледал билборд на една од политичките партии.

„Сечењето на белите дробови на Скопје не смее да се случи и природата не смее да трпи поради партиите. Затоа, ЗЕЛЕН ХУМАН ГРАД излезе на терен на истото место каде што беше исечено дрвото, засади ново дрво, а старото исечено го потпревме назад врз билбордот. Сепак, поубаво е кога е зелен“, велат од Зелен хуман град. 

„Вчера, во јавност се појави видео како во Кисела Вода се сечат здрави и големи дрва, со цел поубаво да се гледал билборд на една од политичките партии. Сечењето на белите дробови на Скопје не смее да се случи и природата не смее да трпи поради партиите. Затоа, ЗЕЛЕН ХУМАН ГРАД излезе на терен на истото место каде што беше исечено дрвото, засади ново дрво, а старото исечено го потпревме назад врз билбордот. Сепак, поубаво е кога е зелено“, велат од Зелен хуман град. 

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе