MOФ

Новинарството повеќе не е атрактивна професија

Сѐ помалку студенти сакаат да студираат новинарство. Финансиската страна и немањето доверба во медиумите се само некои од причините за ваквата состојба, истакнаа панелистите на денешната тркалезна маса за предизвиците на младите новинари во ерата на дезинформации.

Годинава, како што беше посочено, на Скопскиот универзитет се запишани само 12 студенти на новинарство, на Штипскиот еден студент, а заедно со Тетовскиот универзитет има вкупно околу 20 студенти по новинарство.

„За жал, ова говори дека новинарството не е повеќе атрактивна професија. Ова е индикатор кој треба да нѐ загрижува“, истакна Драган Секуловски од Здружението на новинари.

Според Катерина Синадиноска, претседателка на Советот за етика во медиумите, немањето финансиска сатисфакција и недовербата во медиумите се едни од причините зошто сè помалку млади се занимаваат со оваа професија.

„Се затвораат медиуми, нема редакции, брутално се кршат стандардите, претворени сме во следачи на соопштенија, нема втора страна во веста и не се разликува вест од коментар“, посочи Синадиновска, додавајќи дека треба да се насочиме кон наоѓање решение.

Дел од забелешките се дека се потребни системски мерки, инвестирање во професионалното новинарство и целосна реформа на образовниот систем. Потребна е и медиумска писменост и нејзино воведување во образованието.

Денешната дебата ја организираа Младинскиот образовен форум и Радио МОФ. 

Бидејќи знаеме да се перчиме со секој што потекнал од нашиве простори, дури и до илјадито колено наназад (од Аминта III до Симона Халеп), јас ќе ја искористам приликава за да се погордеам со македонските гени на еден извонреден музичар: Васил Хаџиманов.

повеќе

Коста Абрашевиќ, Гоце Делчев... и десетици илјади современици кои потпишале дека „по род се...", за да можат да патуваат и да работат во ЕУ државите.

повеќе

Наместо ефтини штосови на прес конференциите на СДСМ, ВМРО и ДУИ, на кои во несвест паѓаат само  партиските послушници, нивните лидери треба да одговорат на конкретни прашања.

повеќе