„Нема воздух нема мир“, граѓаните излегоа на протестен марш во Скопје

Со една заедничка цел, да дишат чист воздух граѓаните излегоа на протест во главниот град. Извикувајќи „Нема воздух, нема мир" жителите од повеќе градови излегоа на протестен марш за кој имаше повик на социјалните мрежи.

Организатори се граѓански активисти од Скопје, Битола, Тетово, Гостивар, Струмица, Ново Село, Струга, Охрид и други градови и населени места.

Здружените еко-активисти бараат исполнување на барањата кои се плод на долгогодишна граѓанска активност и иницијативи за итно решавање на многубројните проблеми со загадување и животната средина.

Како дел од 12. жешки еколошки точки, го потенцираа проблемот со хемискиот отпад во фабриката Охис, што, според нив, е еден вид атомска бомба на само четири километри од Скопје. Кон тоа премногу сериозно прашање, укажаа, сите влади досега се однесуваат ноншалнтно.

До надлежните институции имаат 250 барања за чист воздух. Маршот го почнаа пред пред Министерството за животна средина и просторно планирање, а крајна дестинација е Владата.

                                            

Јавните медиумски сервиси треба да бидат столб на демократските општества и примарен извор на информации за сите граѓани.

повеќе

Отповикот или импичментот на претседателот Доналд Трамп од страна на Претставничкиот дом покажува дека членовите на Конгресот на САД прво се партијци, а потоа Американци.

повеќе

Најпрво, важно е да се напомене дека поседувањето на оф-шор компанија не е нелегално само по себе. Во суштина оф-шор земјите нудат низа поволности како што се исклучително поволни стапки на данок. Всушност, некои од нив имаат нула стапка на данок. 

повеќе