Не фрлајте влажни марамчиња и најлони во канализација, апелираат од ЈП Водовод и канализација-Скопје

ЈП Водовод и канализација – Скопје преку соопштение апелира до граѓаните во канализацискиот систем да не фрлаат отпадни материјали кои не се разлагаат како што се влажни марамчиња, најлони, предмети од домаќинствaта и кабаст отпад, за да се спречи затнување на системот и излевање на отпадната вода.

„Утрово, екипите на секторот Канализација, на ул. ‘Никола Русински‘ работеа на чистење и одзатнување на шахти затнати како резултат на влажни марамчиња, даски и шипки, односно неодговорно однесување на корисниците. Апелираме ваквото неодговорно однесување да се запре за доброто на сите корисници, како и заштита на средината во која живееме. Опасноста од ваквото однесување не е закана само за канализацискиот систем, туку е и закана по животната среднина и здравјето на луѓето“, велат од секторот Канализација.

Оттаму апелираат граѓаните  да се однесуваат одговорно кон селекцијата на отпадот, негово рециклирање и правилно одлагање, а за одлагање на кабастиот отпад да се обратат до општинските комунални служби или до ЈП Комунална хигиена.

 

ДУИ е дел од влада која, дел поради пандемијата, а дел поради непостоење на политичка волја за реформирање на системот и искоренување на корупцијата и организираниот криминал создаде назадоволство кај граѓаните.

повеќе

Tреба да ја прифатиме технологијата, наместо да се плашиме од неа, а и игрите се дел од тој процес. 

повеќе

Moжно ли е стотици кандидати за градоначалници три недели да ветуваат, а никој да не каже од каде средства за таа намена т.е. никој да не го спомене зборот децентрализација кој претставува клуч за било какво ветување?

повеќе