Одложен велосипедскиот марш за отстранување на линданот

Одложен е велосипедскиот марш и настан со наслов „На денешното мени – линдан“, организиран од Македонско еколошко друштво и Центарот за истражување и информирање за животната средина Екосвест организира за подигнување на јавната свест за отстранување на линданот од малата депонија во фабриката ОХИС и за информирање за штетноста на овој хемиски отпад.

Настанот, кој требаше да се состои од возење велосипеди по маршрута од Парк „Жена Борец“ – ОХИС, обраќање на претставници на МЕД и Екосвест, испишување на пораки за чистење на линданот, сликање во фотобут – порака „Сакаме иднина без отрови“ и поставување знак за чистење на линданот на оградата од ОХИС, е одложен на неодредено време.

Линданот е бела прашкаста материја, хемиско органско соединение што го нема во природата, а се произведувалo по индустриски пат при хемиски процеси за добивање препарати за превенција од штетници и болести во земјоделството, шумарството и ветеринарството и третман на вошките и шугата кај луѓето. Во светот е забранет за користење од 2006 година. За секој тон создаден линдан, се создавале дополнителни 6-10 тони други HCH изомери како нус продукти. Затрупаниот линдан во Охис е нуспродукт од производството што завршило во 70-те години на 20 век.

Денешниот настан беше организиран во рамките на компонентата за подигнување на јавната свест како дел од комплексниот проект „Отстранување на техничките и економските бариери за започнување на активности за чистење на локациите контаминирани со α-HCH, β-HCH и γ-HCH (линдан) во ОХИС“, координиран од Канцеларијата за перзистентни органски загадувачи при Министерството за животна средина и просторно планирање, финансиран од ГЕФ и УНИДО, со којшто е предвидено отстранување на малата депонија со линдан од кругот на „Охис“ оваа година.

Неопходно е да се допрецизира законот со што би се овозможило одреден дел од финансиски средства да се пренасочат кон делот на општествена одговорност на приредувачите на игри на среќа со цел подобрување на спортската инфраструктура.

повеќе

Тоталното разочарување од сите мејнстрим политички елити, вклучувајќи ги и зелените, континуирано води кон отуѓување на граѓаните, за што доказ е се помасовното бојкотирање на изборните процеси.

повеќе

Помина времето кога политиката беше „шаховска борба“ на политичките актери, која неретко се одвиваше далеку од очите на јавноста и беше доста неразбирлива за обичниот гласач. 

повеќе