Државен завод за статистика

Минатата година изградени над 4.000 станови

Во текот на минатата година се градени вкупно 2.209 објекти, а завршени се вкупно 3.437 станови изградени од деловни субјекти, а во индивидуална режија се изградени 1.717 објекти и завршени се 1999 станови, објави Државниот завод за статистика.

Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2018 година, деловните субјекти кои се занимаваат со градежна дејност извршиле градежни работи во вредност од 29.320.988 илјади денари. Од нив, 11. 527.868 илјади денари се за објекти во индивидуална сопственост.

Изградените 3.437 станови се со вкупна површина од 227.797 м2, од коишто 3.413 се во индивидуална сопственост.

Просечната корисна површина на завршените станови е 66,3 м2.
Кај објектите изградени во иднивидуална режија вкупната површина на 1999-те станови изнесува 233.015 м2, од коишто 113 се станови во викенд куќи со вкупна површина од 8.944 м2.

Вредноста на извршените градежни работи е 8.216.669 илјади денари.
Просечната корисна површина на завршените станови е 116,6 м2.
Во текот на минатата година најмногу се градело во скопскиот регион, потоа во Полошкиот, во Југозападниот и источниот.

(Текстот е одговор на колумната „Сите нации се модерни конструкти" од д-р Љубица Спасковска објавена на МКД.мк, 1 август)

повеќе

На мојот пријател, овчарот Митко му реков: „Дојде време ти, јас, сите граѓани на Македонија да си го вратиме суверенитетот на оваа наша држава".

повеќе

Неопходно е да се допрецизира законот со што би се овозможило одреден дел од финансиски средства да се пренасочат кон делот на општествена одговорност на приредувачите на игри на среќа со цел подобрување на спортската инфраструктура.

повеќе