Мајфлај – на 11 и 12 мај во Македонија ќе се одржи интернационален собир за воздухопловно моделарство

На 11 и 12 мај ќе се одржи Интернационален собир за воздухопловно моделарство Мајфлај. Собирот го организира Воздухопловниот спортски клуб РЦСК Скопје во соработка со Аероклуб Скопје. Спортскиот аеродром Стенковец е подготвен да биде домаќин на сите љубители на воздухопловно моделарство и летањето на дводневна дружба со атрактивна програма.

Моделарството со радио контролирани воздухопловни модели претставува радио контролирано управување во воздух на изработени модели (Aircraft Modeling) во различни категории кои користат различни типови на напојување: електро или со внатрешно согорување.
Во Македонија постои повеќедецениската традиција на моделарство. На овој настан македонските моделари и пилоти, ќе ги споделат нивните искуства, но и ќе разменат искуства со интернационални моделари и пилоти учесници во натпреварувачки и ревијални собири од интернационален карактер.  
Настанот се организира за да се зголеми достапноста на овој атрактивен спорт за поширока публика, привлекување на нови членови на постојните клубови, организација на нови клубови и организирано промовирање на македонските клубови при учество на интернационални собири. 
Посетителите кои се заинтересирани да навлезат во моделарството, на симулатори ќе можат да пробаат да летаат модели, а со инструктори и вистински РК модели.
 
Целта на собирот е вмрежување на македонските аероклубови со клубови од другите земји, размена и презентација на вештини на пилоти и создавање услови за организација на официјални (Federation Aeronautique Internationale - FAI) собири со натпреварувачки карактер во повеќе категории. Одржувањето на вакви настани овозможува широка промоција на земјата во која се одржуваат ваквите настани.
Оваа година се обезбедени услови и за првпат ќе се реализира во рамки на Мајфлај 2019 светски куп во категорија FAI f9U Drone Raicing. 
Собирот Мајфлај е регистриран како настан во категорија Светски куп на официјалната страна на светската федерација за воздушни спортови (Federation Aeronautique Internationale - FAI).
 

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе

Оваа појава почнува да претставува сериозна закана за учениците, но и грижа за родителите и наставниците.

повеќе