Профункционира стационарот за бездомни кучиња во Скопје

„Лајка“ залови 23 кучиња (Видео)

Тим од сертифицирани професионалци ангажирани од Прифатилиштето за кучиња Лајка започна со заловување на бездомните кучиња низ градот Скопје и со нивно сместување во суви и топли апартмани со подно греење и легла според сите стандарди, под редовна контрола, третман и нега од страна на негувателите, соопшти скопското претпријатие Лајка. Сите досега згрижени 23 кучиња се здрави и вакцинирани.

По задолжителниот преглед, вакцинација, стерилизација и чипирање, односно по нивното заздравување откако ќе завршат со постперативниот третман, ќе бидат сместени во одделот за вдомување каде граѓаните ќе имаат можност да си го вдомат својот иден миленик.

„Досега во прифатилиштето на ЈП Лајка – Скопје се згрижени 23 бездомни кучиња од улиците на град Скопје. Дел од нив се заловени од нашите тимови по пријава на граѓани дека се агресивни, а дел од кучињата се донесени од граѓани на кои што неизмерно им благодариме за соработката. Резултатите од нивните тестови од лишманија од Факултетот за ветеринарна медицина се негативни и сите се во добра здравствена состојба. Половина од нив веќе го поминаа третманот односно се стрелизирани/кастрирани, вакцинирани од заразни болести и беснило, имаат аплицирано ушна маркица и микрочип кои што се евидентирани со кооринатите од каде што се заловени. Новите ушни маркици имаат посебен број и код според општината", велат од Лајка.

Прифатилиптето на ЈП Лајка нагласува дека работи во полн капацитет за во целост да ја промени сликата со бездомните кучиња, со нападнати и искасани граѓани, со цел овој проблем

При еден спор, понижувањето не е добро ниту за победникот, ниту за поразениот; ниту за „победникот“, ниту за „поразениот“.

повеќе

Стравот од неизвесноста што ја носи пандемијата од ковид-19 вирусот, бара да се преструктуираме и да го промениме начинот на нашето однесување и работење.

повеќе

Ако имаме предвид дека секој збор има свое значење, тогаш оваа „железна завеса" кон Бугарија, за која зборува премиерот дека била подигната од Југославија, се доведува во корелација со Берлинскиот ѕид. А, железната завеса помеѓу двете германии доведе до нивно обединување.

повеќе