Реакција

Лајка: Во Идризово ќе има дополнителен капацитет за бездомните кучиња, а ќе се ресоцијализираат и осудениците

Јавното претпријатие „Лајка“ ги отфрли обвинувањата од група граѓани по објавувањето на информацијата од страна на надлежните од Општина Гази Баба, дека во КПИ Идризово ќе се гради дополнителен капацитет на прифатилиштето, кое што е претставено како обид за затворање и мачење на бездомните кучиња.

„Станува збор за предлог-проект, со идеја да се обезбеди дополнително нов капацитет на одделот за вдомување на кучиња. Со оглед на тоа што сме единствено прифатилиште во Скопје, капацитетот на Лајка е недоволен да згрижи поголем број на бездомни кучиња. Па така, со реализација на овој проект, очекуваме здравите единки за кои се потрошени средства и кои се подготвени за дом, да можат да бидат згрижени и безбедни додека им се бара дом.

Кучињата кои имаат непредвидливо однесување за околината, кучињата кои се жртви на мачење и борби, кучињата со видлив хендикеп, кучињата кои се од голем раст и предизвикуваат страв кај населението, кучињата кои имаат купирани уши и нема можност да се обележат со ушна маркица, како и оние кои имале сопственик и биле напуштени, а не би се снашле на улица по третманот, ќе бидат неограничено згрижени во новиот дополнителен капацитет“, објаснуваат од Лајка.

Оттаму додаваат дека има сериозна бројка од горенаведените категории на бездомни кучиња кај кои процесот за вдомување оди навистина бавно, па затоа ова претставува  идеално решение согласно стандардите за благосостојба.

„Заловените кучиња откако ќе се донесат во Лајка поминуваат хуман третман кој подразбира: стерилизација/кастрација, тестирање од заразни болести и лишманија по акредитирана метода-лишманијоза, лекување, прочистување од надворешни и внатрешни паразити, вакцинирање против беснило и заразни болести и микрочипирање“, велат од претпријатието.

Како што објаснуваат од таму, концептот на проектот не е само грижата за благосостојбата на бездомните кучиња, туку да се подобри и процесот на ресоцијализација и реинтеграција на осудените лица, согласно Законот за пробација, со извршување на општокорисна работа. Со насоки на вработени од ЈП Лајка, осудените лица ќе бидат вклучени во секојдневен третман на кучињата кои ќе бидат на листа за вдомување, што подразбира: хранење, прошетки на отворен простор, учење да одат на поводник, но и нивна социјализација, како исклучителнo важен сегмент пред да бидат вдомени во ново семејство.

После речиси две години очигледно е дека менталното здравје на вработените е исто важно како и нивното физичко здравје. Сега повеќе од било кога, неопходен е силно развиен систем за управување со човечки ресурси.

повеќе

Јазикот е многу повеќе од структура на една реченица или граматика, јазикот е нашата историја, нашите обичаи и нашето наследство...

повеќе

Овој отпад, освен тоа што ја загадува животната средина, исто така предизвикува дефекти во машините, ги оштетува контејнерите и го спречува транспортот на друг отпад.

повеќе