ЈСП стартува и со виртуелен aвтобуски билет

Целосно е функционална мобилната апликација „Скопска" која претставува замена за неперсонализираната електронска картичка „Скопска", практично таа е виртуелен автобуски билет и е достапен за корисници на „смарт" мобилни телефони со андроид или ИОС оперативен систем, соопшти ЈСП Скопје. И натаму во употреба остануваат картичката „Скопска“, хартиениот билет и можноста да се плати возење со мобилен телефон.

Виртуелниот билет нуди низа поволности, меѓу кои основните, за електронско купување и валидирање на билет, а располага и со алатки (возен ред, мапа на постојки, рута на планирање и друго) кои во голема мера го олеснуваат користењето на јавниот превоз, велат од ЈСП.

Во изминативе неколку месеци апликацијата ги минала сите фази на тестирање и очекувањата на ЈСП се дека нејзините корисници нема да се соочат со проблеми од техничка природа, а во спротивно можат да пријават проблем на [email protected].

„Ја создадовме аликацијата водејќи се со паролата 'Биди во чекор со дигиталниот свет', а како уште една дополнителна поволност за побрзо и поквалитетно користење на услугите на јавниот превоз во градот“, пишува во соопштението.

Од ЈСП додаваат дека и натаму корисниците на јавниот превоз билет можат да купат/валидираат со електронска картичка „Скопска", со опцијата Mobipay (мобилно плаќање), а може да се купи и хартиен билет во билетарниците на ЈСП Скопје.

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе

Трагично е што воопшто треба да се бориме за зачувување на институција која отсекогаш била стожер на културниот живот во Македонија.

повеќе

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе