ЈСП дозволи кучиња помошници на лица со попреченост да влегуваат во автобус

Јавното сообраќајно претпријатие Скопје одлучи да им излезе во пресрет на лицата со посебни потреби со куче придружник и да им дозволи непречено користење на услугите, односно да дозволи влез на кучињата придружници во возилата на ЈСП и во кабините на Жичарницата.

Одлуката, како што соопштија од ЈСП, е донесена со оглед на фактот дека кучињата придружници се од голема помош на посочената категорија лица, имајќи предвид дека тие им се од голема корист како дополнително помагало во извршување на секојдневните обврски и активности.

Од ЈСП апелираат и до останатите јавни институции, маркети, кина, театри, трговски центри, да донесат соодветна одлука, а со тоа автоматски да се вклучат во подигнување на јавната свест за отворени врати и слободен пристап на кучињата придружници на лицата со хендикеп.

Од претпријатието исто така ги повикуваат сите граѓани, корисници на нивните услуги да се воздржат од негативни реакции доколку се доведат во ситуација да се возат со лице со куче придружник, бидејќи тие кучиња се безопасни по околината и се специјално дресирани со намена за придружба и движење на посочената категорија лица.

 

 

 

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе