ЈСП: Бесплатните ученички билети нема да важат за време на летниот распуст

ЈСП Скопје информира дека поради завршувањето на учебната година 2018/2019, бесплатните билети за учениците нема да важат за време на летниот распуст. Бесплатните билети на учениците од основните училишта ќе важат до 10 јуни, а на средношколците до 20 јуни.

ЈСП Скопје за време на летниот распуст нуди можност основците и средношколците, освен оние кои сега завршуваат четврта година, по повластени цени да купат месечен билет за јули и август по цена од 600 денари месечно.

За купување т.н. сезонски билет за ученици, како што соопшти ЈСП Скопје, неопходно е лицето да приложи потврда дека е ученик и да достави книшка на увид.

Бесплатните студентски билети ќе важат и за време на летото.

Инаку, од понеделник, 10.јуни, возилата од јавниот превоз ќе сообраќаат по летен возен ред.

Античкиот грчки филозоф Хераклитус, кој живеел пред Сократ, Платон и Аристотел, е авторот на често користената поговорка „панта реи“ (Panta rei), односно, во превод, поедноставено: ,„сѐ тече, сѐ се менува, ништо не останува исто, нема апсолутна вистина и единствена реалност е повеќегодишно движење“.

повеќе

Интеграциите и буџетски субвенционираната економија и социјала се проектираните теми на кампањата на власта за претстојните избори.

повеќе

Третманот и плаќањето на работникот од кого зависи целиот производствен систем, треба да биде на прво место кај државата и работодавачот. 

повеќе