ШТРАЈК

И денеска нема да сообраќаат возовите, железничарите го продолжуваат штрајкот

Вработените во Македонски железници – Транспорт и МЖ – Инфраструктура и денеска ќе штрајкуваат поради две неисплатени плати. Возовите и денеска нема да сообраќаат.

Од Македонски железници инофмираат дека денеска ќе почнат преговори со сидникатот за исплата на заостанатите плати за декември и јануари.

Претставници на синдикатот велат дека сѐ додека не се исплатат во целост заостанатите плати, штрајкот нема да прекине. Во штрајк се околу 2.600 вработени.

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе

Ако не се претвориме во систем на вакцинални касти („Тргни ги твоите Астразенека-шепи од мојот Фајзер-дедо“), може да застраниме кон вакцинални пасоши со сомнителна валидност („Врвката на оваа пропусница не е во нијанса одобрена од СЗО!“).

повеќе

Освен неколку изолирани обиди, повеќето луѓе не реагираат кај институциите и не бараат одговорност. 

повеќе