Град Скопје ги соопшти поддржаните проекти од областа на културата

Избрани се добитниците од Конкурсот за финансирање манифестации, проекти и творештво во културата за 2019 година,што Град Скопје го објави на 15 октомври 2018 година.

Град Скопје ги соопшти поддржаните проекти, избрани од 411 пристигнати апликации. Биле оценети од шест стручни комисии, составени од претставници на Град Скопје и од институции од културата во главиот град.

„Тие одлучија Град Скопје да поддржи 231 предлог-проект, односно 56 проценти од пристигнатите пријави. Од поддржаните, 46 се од  музичката уметност и изведбените уметности; 43  од областа на визуелните уметности и уметност на нови медиуми; 54 проекти од издавачката и од библиотечната дејност, 13 од музејската дејност и промоцијата на културното наследство и 29 проекти кои опфаќаат меѓународна соработка, информира Град Скопје“, што за конкурсот издвои 16 милиони денари.

Проектите што ќе се реализираат на јазици на заедниците се поддржани со 29 отсто од вкупно предвидениот буџет. Град Скопје соопшти дека оваа година посебен акцент бил ставен на поддршката на младински и на студентски проекти.

Неопходно е да се допрецизира законот со што би се овозможило одреден дел од финансиски средства да се пренасочат кон делот на општествена одговорност на приредувачите на игри на среќа со цел подобрување на спортската инфраструктура.

повеќе

Тоталното разочарување од сите мејнстрим политички елити, вклучувајќи ги и зелените, континуирано води кон отуѓување на граѓаните, за што доказ е се помасовното бојкотирање на изборните процеси.

повеќе

Помина времето кога политиката беше „шаховска борба“ на политичките актери, која неретко се одвиваше далеку од очите на јавноста и беше доста неразбирлива за обичниот гласач. 

повеќе