Скопје

Герила акција на улица Македонија - „Заробена држава – никогаш повеќе“ (ФОТО)

„Заробена држава – никогаш повеќе“ е насловот на новата герилска уметничка инсталација, која осамна утрово на пешачката улица „Македонија“, во центарот на Скопје.

 

На оригинален начин, непознати активисти поставиле железна ќелија, во која се наоѓа големо пано со испишани потсетници поврзани со повеќе настани и случувања од периодот 2006-2017 и владеењето на Никола Груевски.

Судии и обвинители во тефтерче, затворени новинари и медиуми, нарачани лустрации за прогон на интелектуалци, проектот Скопје 2014, неколку пораки за местењето избори со притисок и фантомски гласачи, тепањето студенти по библиотеки, 24 декември 2012, 27 април 2017, прислушувањето на над 20.000 граѓани… беа дел од причините за заробената држава испишани на паното.

 Ова е најнова во серијата герилски акции, кои се сè поактуелни како начин за изразување на политички ставови поврзани со актуелната полтичка ситуација во земјава во предизборието.

Пандемијата на коронавирусот која го зафати целиот свет, не само што има огромно влијание врз јавното здравство, општеството и економијата како целина, туку предизвика пустош и во спортот.

повеќе

За транспортерите – благодарам, за мерките – итност, за компаниите надеж дека Владата ќе ги искористи сите ресурси на државата за да ги одржи во живот, без разлика на цената што треба да се плати за тоа.

повеќе

Пандемијата со коронавирусот започна во време кога довербата во институциите беше на рекордно ниско ниво. 

повеќе