На иницијатива на граѓанското здружение 02

Денеска тројцата кандидати на трибина „Деградација на животната средина – закана по националната безбедност”

Во организација на граѓанското здружение О2, денеска во Скопје ќе се одржи трибината на тема „Деградација на животната средина – закана по националната безбедност“ на која ќе учествуваат тројцата претседателски кандидати, Гордана Сиљановска Давкова, Блерим Река и Стево Пендаровски.

„Во пресрет на претседателските избори, имајќи ја предвид сериозната состојба со загадувањето и масовна и сеопфатна деградација и уништување на животната средина и на еколошките потенцијали во нашата земја, каде само поради аерозагадувањето имаме огромен број на човечки жртви, сметавме дека претседателот во доменот на своите ингеренции може, треба и е неопходно да влијае врз решавањето на овој огромен проблем“, велат од  Граѓанското здружение О2.

На трибината, меѓу другото, ќе се дебатира за одбраната на националните интереси, заштита и унапредување на животот и на здравјето на граѓаните и заштита и унапредување на животната средина во 21от век, за одлуката на претседателот да предложи вонредна состојба при големи природни непогоди, за начинот на учество на дел од Армијата во кризна состојба, како поддршка на полицијата, шумската полиција.

Културата на победништво од нашите епски и херојски денови тотално ги уназади овие општества во 20 век, вели Миљенко Јерговиќ во интервју за Бука.

повеќе

Запрашајте се, о, вие, бездарници анационални што направивте!

повеќе

Додека Бугарите се убедуваат себеси и нас дека Гоце Делчев бил Бугарин, да се потсетиме на некои од Гоцевите искажувања, кои ја одразуваат неговата големина и неговото визионерство.

повеќе