Нови мерки

Центар против аерозагадувањето: Забрана за градење во зима, вертикални зелени градини, кула за прочистување

Градоначалникот на општина Центар Саша Богдановиќ, заедно со својот тим, работи на реализирање на заложбите за чист воздух и „Зелен Центар", соопшти oпштината.

„Податоците за загадување на воздухот кој има последици врз здравјето бара итно преземање на чекори за да се ублажи овој проблем. Во општината се разработува и скенира состојбата со зеленилото, кое беше драстично намалено за поставување на стиропорни згради и споменици од проектот Скопје 2014“, вели градоначалникот Богдановиќ.

Забрана за градење во овие месеци, вертикални зелени градини, кула за прочистување на воздухот, се решенијата за подобрување на квалитетот на животот и заштита на животната средина.

„Денеска на средба со в.д. директорот на ПОЦ Вангел Андрески, се разгледуваше можноста за зголемување на цената на паркинг картата за да стимулираат граѓаните да го користат јавниот градски превоз, со што значително ќе се намали загадувањето. Оваа одлука нема да важи за жителите на Центар, кои и натаму ќе ги користат сите поволности, но и за сите кои работат во централното градско подрачје. Се договара и ослободување на тротоарите од паркирани возила, а проектот кој ќе значи поголема безбедност ќе започне да се реализира на улица „Орце Николов“ во Дебар Маало“, се наведува во соопштението.

Ова повеќе не е „бегалска криза" ниту „криза за управување со бегалци". Сега веќе е хуманитарна криза по сите дефиниции.

повеќе

Али Ахмети на средбите со Тачи и Харадинај изразил уверување дека македонските Албанци се подготвени да имаат блиска соработка со Косово во насока на проширување на влијанието на албанскиот фактор.

повеќе

Сега треба лидерите во Скопје, Атина, Брисел, па дури и во Вашингтон да осигурат дека храброста што ја покажаа македонските граѓани нема да биде залудна.

повеќе