Републичкиот Совет за безбедност на сообраќајот на патишта

„Безбедни деца – безбедна иднина“: потпишана декларација за безбедност на децата во собраќајот

Стручен собир под мотото „Безбедни деца – безбедна иднина" се одржува денеска во Скопје, по повод 60 години постоење на Републичкиот Совет за безбедност на сообраќајот на патишта (РСБСП).

Во рамките на оваа манифестација беше потпишана Декларација за поголема безбедност на децата во сообраќајот. Потписници на декларацијата со која секое министерство се обврзува да се грижи за зголемување на безбедноста на децата, се министрите за внатрешни работи, за образование и наука, за труд и социјална политика, за транспорт и врски и за локална самоуправа, Оливер Спасовски, Јетон Шаќири, Јованка Тренчевска, Благој Бочварски и Горан Милевски, соопшти РСБСП.

По потпишувањето на Декларацијата, воведно излагање имаше претседателката на РСБСП, Гордана Кожуваровска.

Свои презентации имаа и гостите од регионот: Милија Радовиќ од АБСРС од Србија, Диана Русинова од ЕЗТП од  Бугарија, Синан Алиспахиќ од ХАК од Хрватска и Снежана Ристеска од АСУЦ од Македонија.

Презентацијата на трудовите ги опфати темите: „Децата – најранлива категорија учесници во сообраќајот. Безбедно превезување на деца со моторно возило. Најчести причини за сообраќајни незгоди во кои има повредени или загинати деца, Начини за намалување на бројот на сообраќајни незгоди во кои има повредени или загинати деца, Децата-како пешаци во сообраќајот, Училишни сообраќајни единици – искуства и придобивки, Алтернативен сообраќај – вело сообраќај за деца", информираат од РСБСП.

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе

Деновиве во Комората пристигна нацрт-концептот за даночни реформи, кој треба да претставува основа за јавна расправа во наредниот период.

повеќе

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе