На Точак

Акција за подигнување на свеста за алтернативни премини за велосипедисти и пешаци

Пешаци и велосипедисти во координација со здружението „На точак" денеска преку едночасовна акција на крстосницата на булеварите „Партизански Одреди" и „8 септември" ќе се обидат да ја подигнат свеста кај јавноста и да ги повикаат институциите да обезбедат алтернативни велосипедски и пешачки премини кога се изведуваат градежни работи.

Учесниците во акцијата ќе направат жив штит кај крстосницата кај ГУЦ „Здравко Цветковски“ каде се изведува градежен зафат со цел во периодот од 17 до 18 часот да обезбедат безбеден премин за пешаците и велосипедистите преку оваа критичка точка.  

„Мотивот за акцијата, саркастично насловена „Национален ден на немање безбедна патека при градба“, е долгогодишниот и репетитивен проблем на необезбедување на алтернативни премини за корисниците на пешачките и велосипедските патеки при изведување на градежни работи. Честопати при градежните интервенции се случува овие патеки да се блокираат целосно и во времетраење од неколку месеци, без притоа да се обезбеди алтернатива за движење во тој дел на патеките“, велат организаторите.

Според нив, ваквите ситуации ги доведуваат во опасност пешаците и велосипедистите, а државата нема правилници за оваа проблематика.

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе

Во кичестиот амбиент на магичното Скопје, каде што се изградени огромни споменици на Александровите фалангисти, а знамето на НАТО се вее пред зградата на Генералштабот, во градот поделен на македонски и на албански дел, лебди Бизмарковата геополитичка визија: оној што ја контролира долината на реката Вардар, станува господар на Балканот.

повеќе

Повеќе од 40 години пишувам за самостојноста на македонскиот јазик и идентитет и на моменти бев подложуван и на физички напад поради моите ставови. Јас не би прифатил ништо што го негира признавањето на Македонија.

повеќе