Скопје

Гушкачите се враќаат! На стара локација во градот, со нова доза љубов и радост. По повод Светскиот ден на гушкањето, ги обединивме одново нашите срца и дланки, чекајќи ве со топли прегратки.

17 Јануари 2018 - 13:36

Дури 780 средношколци на петнаесетгодишна возраст се на марихуана, триста и четириесет други на екстази, двесте и четириесет ученици употребиле кокаин, а 180 хероин, од кои 160 со инјектирање. Други две илјади и двесте, пак, користат седативи што не им ги пропишал лекар, а двесте и осумдесет се на инхаланти како лепак.

17 Јануари 2018 - 12:14

Пријавувањето за најмасовниот планински настан во регионот, Прв до врв на Водно, е отворено за сите оние кои сакаат да се пријават за учество во трките по намалена цена.

16 Јануари 2018 - 14:03

Градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов, деновиве е во официјална посета на Загреб, Хрватска, каде утрово оствари работна средба со градоначалникот на Загреб, Милан Бандиќ.

16 Јануари 2018 - 11:54

Во врска со прес-конференцијата на Првата детска амбасада „Меѓаши" и реакциите на родителите на децата во ЈУДГ ОЦ „Кочо Рацин" се огласи и в.д. директорката на ЈУДГ ОЦ „Кочо Рацин", Габриела Алабашовска.

16 Јануари 2018 - 11:43

Доградбата на ООУ „Гоце Делчев" ќе финишира во месец јуни, а досега се поставени две плочи. Доградбата е на површина од 532 м2. Учениците ќе добијат шест нови училници, три помошни простории, а дел од зафатот е и поставување на лифт за деца со инвалидност и пречки во развојот, но и нова енергетски ефикасна фасада.

16 Јануари 2018 - 10:27

Повеќе македонски организации од Вашингтон, Мериленд, Вирџинија и Њу Џерси  организирани во движењето „Ние сме Македонија” денеска одржаа едночасовен мирен протест пред амбасадата на Република Македонија во Вашингтон.

15 Јануари 2018 - 20:51

Градот Скопје, во соработка со средните училишта што се под негова ингеренција, започнува голем инвестициски проект за реконструкција на фасадите и на инфраструктурата во објектите, информираше денес градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов.

12 Јануари 2018 - 12:14

Продолжуваат активностите на Градот Скопје за реконструкција на постојната и изградба на нова велосипедска инфраструктура во Скопје.

11 Јануари 2018 - 14:21

Градот Скопје, како дел од краткорочните мерки за намалување на загадувањето во градот, ќе спроведе акција во која ќе измијат улиците од наталожената прашина и ќе се исчистат јавните зелени површини во општините Чаир, Шуто Оризари и Бутел.

10 Јануари 2018 - 14:27

Јавното претпријатие за јавни паркиралишта „Паркинзи на Општина Центар“ отвори посебна телефонска линија за пријавување на несовесно паркирани автомобили, односно автомобили паркирани на места означени за лица со посебни потреби.

10 Јануари 2018 - 09:50

Во текот на изминатиот месец, инспекторите на Град Скопје при вршење контрола на терен изрекле четири казни за палење отпад, од кои 2 се изречени на физички лица, а 2 на правни лица. Во рамките на мерката за огнови на отворено (193) Градот Скопје и превентивно дејствува со изрекување опомени за палење на отворено.

09 Јануари 2018 - 14:26

Новогодишната хумана акција „12 елки – 12 медиумски приказни" која започна на 18 декември во Сити мол, вчера беше успешно заокружена. Во акцијата се вклучија 12 познати македонски медиуми со цел да помогнат на 12 социјално загрозени семејства со повеќе деца. Во акцијата беа донирани од граѓаните повеќе од 330 подароци. Секој медиум имаше своја елка под која граѓаните можеа да донираат подароци за овие семејства.

06 Јануари 2018 - 17:04

За плаќање на преземните обврски и потпишани договори поврзани со проектот „Скопје 2014" годинава од буџетот ќе треба да се платат вкупно 280 милиони евра. Според анализата на Владата, какво било одложување на обврските од потпишаните договори ќе значи плаќање на казни, па сумата би била многу поголема.

05 Јануари 2018 - 18:54

Министерот за локална самоуправа Сухејл Фазлиу оствари средба со градоначалникот на град Скопје Петре Шилегов. На состанокот се разговараше за функционалноста на градот Скопје и споделувањето на надлежностите со десетте скопски општини, во рамките на Законот за градот Скопје.

05 Јануари 2018 - 17:40

Определуваќи се за европските вредности на демократијата се наоѓаме пред историска шанса која не треба и не смее да се пропушти не само во односите со Бугарија.

повеќе

Македонија сѐ повеќе заглавува во сиромаштија чија стапка изнесува скоро 22 отсто од вкупното население, речиси една третина од децата живеат во сиромаштија.

повеќе

Дали поновите, посјајните и посложените нешта автоматски значи дека се подобри? Всушност, најчесто вистината е спротивна на тоа.

повеќе