Се чистат каналите во Берово

Во насока на заштита на населението од евентуални поплави, во општина Берово започнаа активности за чистење на месноста Ормански поток од мостот кај Полотекс до спојот со Којова Ливада.

Според предвидените активности се врши чистење, ископ и исфрлање на ѓубрето од каналот во должина од 230 метри.

Како што информираше градоналалникот на општина Берово, Звонко Пекевски, активностите се реализираат во насока на заштита на ова подрачје пред претстојните есенски дождови.

„Со чистење на наносниот материјал од вегетацијата во Орманскиот поток превентивно делуваме против излевање на потокот и ја заштитуваме улицата, оставаме подобра слика на градот и ги подобруваме условите на населенито во смисла на заштита на нивните имоти, семејни објекти и земјоделски површини”, рече Пекевски.

 Активноста се реализира согласно  програмата на одделението за комунална дејност при што, како што велат оттаму, освен превенција во пресрет на есенските дождови целта на активноста е создавање почиста урбана средина во Берово.

МИА

Граѓаните сѐ повеќе ја согледуваат неопходноста од непартиска форма на самоорганизирање.

повеќе

Придобивките од дрвјата за урбаниот екосистем и квалитет на воздухот можат да се зголемат со систематско планирање на зелениот простор. Дизајнирањето на зелените простори во градовите треба да ја опфати и функцијата за чистење на воздухот.

повеќе

На Грците не им е важно дали вечно ќе ја нарекуваат соседната земја „Скопје“, или дали соседите утре сами ќе почнат да се нарекуваат „Република на Осамениот Бор“. Она што ним навистина им е важно е како ја нарекува остатокот од светот.

повеќе