Зголемен водостојот на речиси сите реки во Македонија

Водостојот на речиси сите реки во Македонија е скоро двојно зголемен во однос на декемврискиот просек, покажуваат денешните мерења на Управата за хидрометеоролошки работи.

Најголемо зголемување за околу седум пати има кај реката Треска, а скоро двојно е зголемено нивото на Вардар кај Јегуновце и кај Зајчев Рид во Скопје. Двојно е зголемен водостојот и на Пчиња и на Крива Река. Исклучок е реката Сатеска каде водостојот е 17 сантиметри под нормалната кота.

Во однос на езерата, има зголемување кај Дојранското и Преспанското езеро, а мало намалување на нивото кај Охридското Езеро.

 

 

Со потпишувањето на Преспанскиот договор се чинеше дека се отстрани единствената пречка за македонската интеграција во ЕУ и НАТО.

повеќе

Демонизирањето на Исламот и неговото постојано поврзување со тероризмот е загрижувачка појава во светот, а и на Балканот.

повеќе

Последните искричења во меѓународниот поредок ја прават нејасна агендата за евроатлантски интеграции на регионот која претставува неопходен услов за долгорочна стабилност на Западен Балкан.

повеќе