Сеизмолошката опсерваторија информира

Земјотресот синоќа кај Маврово бил со сила од 3,8 според Рихтер

Земјотрес со локална магнитуда од 3.8 Рихтерови степени е регистриран синоќа во 22.38 часот во епицентралното подрачје Тетово – Гостивар, на 65 километри југозападно од Скопje, соопшти Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје. Првично, Европско-медитеранскиот сеизмолошки центар овој потрес го процени со сила од 3,5 степени според рихтеровата скала.

Опсерваторијата информира дека според досегашните податоци, земјотресот бил почувствуван од населението во Маврово, Гостивар, Тетово, Дебар, Охрид, Кичево и Скопје со интензитет од III степени според Европската макросеизмичка скала

Во чест на Меѓународниот ден на трудот, вреди да се разгледа состојбата со работничките права во државата, да се направи краток осврт на изминатата година и да се согледа што може да се направи за да се насочат работите кон подобро.

повеќе

Таквиот вид на анахрон национал-романтизам, со речиси апологетски однос кон окупаторската политика на Бугарија во Втората светска војна, штетна е за хармонизација на односите на Балканот, пред сѐ на Бугарија со РСМ, но и со Србија.

повеќе

Некогаш да градиш на три континенти, а денес да не ја градиш сопствената држава.

повеќе