Скопската Сеизмолошка опсерваторија измери:

Земјотресот што го стресе Скопје имал магнитуда од 3,5 степени по Рихтер

Земјотресот што попладнево ги вознемири скопјани бил со сила од 3,5 степени според Pихтеровата скала, а е почувствуван во градот со интензитет од 4 до 5 степени според Европската макросеизмичка скала. (Eвропската скала го мери интензитетот на потресот врз зградите и ефектот на вознемиреност на луѓето, а Рихтеровата ја мери развиената енергија со потресот).

Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје соопшти дека земјотресот почувствуван попладнево бил со Рихтерова магнитуда од 3,5 степени.

Според податоците со кои располага Сеизмолошката опсерваторија, земјотресот најсилно бил почувствуван од граѓаните во Скопје со интензитет од четири до пет степени според Европската макросеизмичка скала.

Земјотресот беше почувствуван во 14:09 часот, а по него следуваше уште еден со послаб интензитет. Епицентарот на земјотресот бил на девет километри источно од Скопје.

Во чест на Меѓународниот ден на трудот, вреди да се разгледа состојбата со работничките права во државата, да се направи краток осврт на изминатата година и да се согледа што може да се направи за да се насочат работите кон подобро.

повеќе

Таквиот вид на анахрон национал-романтизам, со речиси апологетски однос кон окупаторската политика на Бугарија во Втората светска војна, штетна е за хармонизација на односите на Балканот, пред сѐ на Бугарија со РСМ, но и со Србија.

повеќе

Некогаш да градиш на три континенти, а денес да не ја градиш сопствената држава.

повеќе