Земјотрес вечерва во Кичево

Земјотрес со локална Рихтерова магнитуда 3.5 вечерва во 18:36 часот беше почувствуван од населението во југозападните делови од земјава со интензитет од III степени според Европската макросеизмичка скала.

Како што информира Сеизмолошката опсерваторија, епицентарот на земјотресот се наоѓа на 80 километри југозападно од Скопје, а потекнува од епицентралното подрачје Кичево.

Ние Македонците од село Гореме, општина Струмјани, го поздравуваме народот покрај Вардар (барем реката сѐ уште е таму) и се „восхитуваме" на дејствувањата на мудрите мажи на државата.

 

повеќе

Земјите треба да бараат начини за градење мостови и унапредување на билатералните економски врски, а не да гледаат во минатото и да му наметнуваат на македонскиот народ поинаков идентитет или историски наратив.

повеќе

Tочната искористеност и капацитет на водните ресурси во државата e невозможно прецизно да се пресмета заради недостиг на континуирани хидролошки мерења и мониторинг на квалитетот на водите.

повеќе