Сеизмолошка опсерваторија при ПМФ

Земјотрес од 5 степени почувствуван во Скопје, Тетово, Гостивар, Битола и Прилеп

Земјотресот со локална Рихтерова магнитуда од пет степени е регистриран рано изутринава во 4 часот и 54 минути во во епицентралното подрачје Тетово-Гостивар на 50 километри југозападно од Скопје.

Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје соопшти дека земјотресот најсилно беше почувствуван од населението во Гостивар и Маврово со пет степени според Европската макросеизмичка скала, во Тетово и Скопје со четири, а во Битола, Прилеп и околината со три степени.

Нема информации за материјални штети.

Структурното насилство кон трансродовите и родово небинарните луѓе е препрека во нивното реализирање како полноправни членови на општеството.

повеќе

И сега вие замислете, на едно детенце од 6 години да му кажувате со авторитет на наставник дека не треба да се дефинира како машко или женско.

повеќе

Засега СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ и нивните заеднички алтер-фабрикати не даваат впечаток дека го разбираат новосоздадениот замаец.

повеќе