12 години истражување

Заловен уште еден рис на Бистра, вистински ѕвер од 27 килограми (ФОТО)

Вработени во Националниот парк Маврово, во соработка со Македонското еколошко друштво (МЕД), успеаја да заловат уште еден рис близу селото Сенце.

 

За рисот Б8 има податоци уште од 2013 година. Овојпат рисот влезе во една од стапиците поставени близу селото. Овој крупен мажјак (27 килограми) е постојан жител на паркот и е сликан од фотозамките на вкупно 12 различни локации.

Податоците од радиотелеметријата ќе придонесат за подобро да се разберат потребите на рисот за исхрана и живеалиште, а и за дијаметарот на неговото движење.

Тимот на Националниот парк и на волонтерите и вработените во МЕД им беше потребно малку повеќе од еден час да ја завршат целата процедура.

Треба да се истакне дека рисот Б8 засега го држи рекордот за најголем балкански рис што бил фатен за научно истражување. Со 27 килограми тој е вистински ѕвер, велат од МЕД.

Веќе се добиени и првите релокациски точки за неговото движење. Во наредните два месеци научниците ќе можат да го следат неговото движење и ќе имаат многу повеќе податоци за исхраната и животните потреби на рисот.

МЕД повикува и на овој рис да му се даде име. Предлозите се - Бистри, Филип, Јован, Мујо, Сенко, Вир.

Неопходно е да се допрецизира законот со што би се овозможило одреден дел од финансиски средства да се пренасочат кон делот на општествена одговорност на приредувачите на игри на среќа со цел подобрување на спортската инфраструктура.

повеќе

Тоталното разочарување од сите мејнстрим политички елити, вклучувајќи ги и зелените, континуирано води кон отуѓување на граѓаните, за што доказ е се помасовното бојкотирање на изборните процеси.

повеќе

Помина времето кога политиката беше „шаховска борба“ на политичките актери, која неретко се одвиваше далеку од очите на јавноста и беше доста неразбирлива за обичниот гласач. 

повеќе