За повеќе од три пати е намален водостојот на Вардар кај Јегуновце

За повеќе од три пати е намален водостојот на реката Вардар на мерното место кај Јегуновце, додека на другите три мерни места е речиси ист со вчерашниот, покажуваат резултатите од последните мерења направени од Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР).

Нивоата на останатите реки во земјава се скоро исти со вчерашните и кај најголем дел од нив се пониски од просекот за ноември.

Понизок од просечниот е и водостојот на Охридското и Преспанското Езеро при што кај Охридското дополнително се бележи намалување за еден сантиметар во споредба со вчера. Со тоа нивото на Охридското Езеро е за 15 сантиметри пониско од повеќегодишниот просек за овој месец и е еден сантиметар над дозволениот минимум 693,10 (мнм). Преспанското Езеро, пак, е за 1,62 метра пониско од просекот и е 12 сантиметри под апсолутниот минимум 842,25 (мнм).

За разлика од другите две природни езера, водостојот на Дојранското Езеро е за 2,67 метри повисок од повеќегодишниот просек за ноември. 

Со францускиот предлог на патот кон ЕУ македонскиот народ ќе ја изгуби историската тапија врз сопствената свест и наследство.

повеќе

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе