ДЗС направи споредба на 2020 со 2019 година

За една година за 16 отсто се зголемил бројот на деца кои сториле кривични дела

Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на пријавените полнолетни лица, познати сторители на кривични дела во 2020 година, во споредба со 2019 година, е зголемен за 11.8 отсто.

Во 2020 година, во споредба со 2019 година, бројот на осудените полнолетни лица е зголемен за 34.8 проценти, а бројот на обвинетите лица е зголемен за 29.7 отсто.

Зголемување на бројот на сторители на кривични дела и осудени има и кај малолетниците. Така, бројот на пријавените деца во судир со законот – сторители на кривични дела, во 2020 година, во споредба со 2019 година, е зголемен за 16.2 проценти.

Во 2020 година, во споредба со 2019 година, бројот на осудените деца во судир со законот, сторители на кривични дела е зголемен за 15.1 отсто, информираат од ДЗС

Министерството за финансии во изминатиот период активно работеше на реформа за унапредување на фискалната децентрализација, која нуди сериозно системско решение за стабилни финансии на општините кои ќе значат одговорни општини и испорака на квалитетни и ефикасни услуги за граѓаните. 

повеќе

Либералната империјалистичка доктрина на Америка е одговорна за ужасниот масакр во места како Виетнам, Ирак и Централна Америка. Но Америка, исто така, произведе либерална антиимперијалистичка доктрина што останува затскриена во една ТВ-серија што ја восхитува американската публика уште од 1966 година.

повеќе

Граѓани, бегалци, мигранти, веќе не ни е важно – се чини дека никој не гледа светла иднина за себе во Албанија.

повеќе