Водостојот на реките и езерата под просекот за септември

Водостојот на повеќето реки низ државата е под просекот за септември, освен Вардар кај Демир Капија, покажуваат дневните мерења на Управата за хидрометеоролошки работи.

Значително намалување под просекот имаат реката Треска кај Македонски Брод, Пчиња кај Пелинце и Црн Дрим кај Ложани.

Водостојот на Охридското Езеро изутринава во 7:30 часот бил за 18 сантиметри под просекот во септември, Преспанско Езеро било за 1,65 метри под просекот за овој месец од годината, а Дојранското Езеро било 2,54 метри над просекот за септември, покажуваат дневните мерења на УХМР.

Температурата на водата измерена денеска во 7:30 часот на Охридското Езеро изнесувала 20 степени, на Преспанско Езеро 19.5 степени и на Дојранско Езеро 23.6 степени.

Можеби поради еуфоријата што ја донесе туризмот - и желбата на самите жители на Грција да уживаат во одморите - пошироката јавност беше подготвена да ги толерира дневните бројки на новозаразени (во просек помеѓу 2.000 и 3.000 случаи во текот на летото). 

повеќе

Насловот асоцира и на резултатите од изборите, кои, кога ќе излезе оваа колумна, ќе бидат познати, иако најретко споменуван збор во кампањата беше зборот ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА, кој е единствен начин за остварување на сите „големи“ ветувања што ги слушнавме изминативе две недели.

повеќе

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе