Македонско еколошко друштво

Во НП Маврово заловена е втората женка рисица - Лиса (ФОТО)

Македонското еколошко друштво (МЕД) заедно со Националниот парк „Маврово" со помош на кафез-замка заловија нова единка балкански рис на планината Бистра во близина на село Ростуше.

 

Во постапката за успивањето на животното и земањето биометриски податоци и примероци асистираше претставник од Факултетот за ветеринарна медицина – Скопје, биолог вработен во НП „Харц“, Германија како и вработени во Националниот парк „Маврово“.

Се работи за рисица на возраст 6–7 години, тешка 15 килограми. Единката е здрава и витална, а тоа го потврдува и првиот најден плен на терен – срна, само три дена по заловувањето.

Рисицата е крстена Лиса по желба на нашите долгогодишни соработници од НП „Маврово“ и е третата женка означена со околувратник во досегашните мониторинг сесии на МЕД. Досега со радиотелеметрија и ГПС-лоцирање се заловени девет различни единки рис во рамки на истражувачките активности од Програмата за закрепнување на балканскиот рис кои МЕД систематски ги спроведува од 2010 година.

Околувратникот ќе обезбеди нови информации за распространувањето и однесувањето на ова критично загрозено животно. 

Фотографиите од ова заловување се направени од Себастијан Кенеркнехт (Sebastian Kennerknecht) од Германија, професионален фотограф за диви животни. 

На Балканот се проценува  дека има уште 40 возрасни единки на балкански рис, којшто според Меѓународната унија за зачувување на природа (IUCN) е животно со критично загрозен статус.

Доколку чувствуваме дека нашиот труд ќе биде награден со успех, ќе ѝ приоѓаме на околината со апетит, доверба и храброст.

повеќе

Од општи формулации кон конкретни разговори.

повеќе

„Вчерашниот ден измина, утрешниот допрва доаѓа, го имаме само денес - да започнеме“.

повеќе