Во Куќата на Уранија-МАНУ почна Охридската школа по природно право

Во Научниот и уметнички центар „Куќа на Уранијa” - МАНУ,  во Охрид, денеска започна трдиционаланата, петта по ред, Охридска школа по природно право, која ќе трае до 7 јули, како дел од традиционалната манифестација - „Научната и уметничка визита на МАНУ – Охрид 2019” .

На годинешната школа ќе се дискутира за „Предизвиците во реформата на правниот, политичкиот и безбедносниот систем во Република Северна Македонија“. На отворањето на Охридската школа по природно право, прв се обрати Челси Шинор, правен советник на Амбасада на САД Скопје, кој ја потенцираше важноста и потребата од функционална правна држава, како неопходност за остварувањетом на граѓанските права и слободи.

Поздравно обраќање имаше и академик Таки Фити, претседател на МАНУ, додека во името на Владата, на отворањето се обрати и учесниците ги поздрави Арбер Адеми, министер за образование и наука.

Охридска школа по природно право, продолжи со работниот дел ,под ментортсво  на  академик Владо Камбовски, раководител на Центарот за стратегиски истражувања при МАНУ.

Работата на Школата ќе се изведува до 7 јули, при што свои излагања ќе имаат врвни експерти од областа на правото, економијата и науката од земјава и регионот, како и претседателот на Собранието, Талат Џафери.

До крајот на јули, во рамките на Научната и уметничка визита – Охрид 2019,  ќе се  одржи изложба на стари фотографии од Курт Хејлишер, со почеток од 9 јули, потоа The Art of Power, оперска ноќ со Влатко Груевски – тенор и Андреја Наунов – уметнички соработник, пијано ( 15 јули), како и предавање на акад. Шабан Синани, потпретседател на Албанската академија на науките, на тема: „Кочо Рацин – Никола Ѓерѓ Миѓени, една балканска поетска паралела“ (26 јули).

Во рамките на летните активности на МАНУ, на истото место, во Куќата на Уранија во Охрид, на манифестацијата Научна и уметничка визита Охрид - 2019, која трае и во август, ќе се одржуваат научни средби, изложби и промоции на членовите и центрите на МАНУ.  

В. Митаноски

 

Ковид-19 може да нѐ научи битни лекции за животот - дека почитта кон другите човечки суштества не е во честа која им ја даваме со пружање рака и тапкање по грбот, туку во суштинската грижа за нивната добробит и здравје.

повеќе

За преродба требаат само три чекора: промена на изборниот модел, укинување на мега и квази државниот апарат заедно со сите паразити во него и економски план за ревитализација на земјата.

повеќе

Нашиот капацитет за справување со општи кризи е ограничен. Дали здравството е немоќно, или ние не можеме да се прилагодиме на промени?

повеќе