Заврши Вевчанскиот карневал

„Македонците се борат за своите тендери“ (ВИДЕО)

Вевчанскиот карневал и годинава со многу силни симболики и маски.

Попладнево во Вевчани заврши познатиот дводневен карневал, со традиционалното василичарско оро и палење на маските во центарот на Вевчани.

СЈО, судење, Нобелова награда, пратеници, собраниската врата, осумтемина од ВРО-ДПМНЕ, вакцини, сè беше опфатено и на годинешниов настан.

Од утре веќе ќе почнат да се планираат маските за карневалот во 2020.

Вевчани два дена наликуваше на отворена театарска сцена, каде што дефилираат голем број маскирани вевчанци, но и туристи, упатувајќи силни пораки со своите костими и слогани.

За прв пат имаме постапки за амнестија кои не се водат по службена должност (ex officio), туку по приватна иницијатива на засегнатите странки (ex privata).

повеќе

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе