Васил Стерјовски во албанскиот парламент го отвори проблемот со Преспанско Езеро

Продолжуваат реакциите по вчерашниот настап на Васил Стерјовски, единствениот пратеник од македонската партија, Македонска алијанса за европска интеграција, на пленарната седница на албанскиот Парламент.

Тој од министерот за туризам и животна средина, Бленди Клоси, побара, меѓу другото одговор за тоа што презема Албанија за еколошката катастрофа што му се заканува на Преспанско Езеро, како и за тоа каде се трошат огромните суми пари наменети за националниот парк „Преспа", кој зафаќа 90 отсто од територијата на општина Пустец, која и понатаму останува најнеразвиена.

Весникот „Реформа" во денешното издание, пренесува напис во кој оценува дека Стерјовски го дискредитирал министерот Клоси во Парламентот за Преспа, зашто на обвинувањата не кажал ништо конкретно.

„Министерот за туризам и животна средина Бленди Клоси беше дискредитиран за време на парламентарна расправа во Собранието, во врска со нереализираните проекти и неисполнетите ветувања за туристичката област на Преспа“, вака весникот го започнува написот, по што пренесува делови од обраќањето на Стерјовски и одговорите на Клоси.

Се додава дека „пратеникот од малцинството, кој единствено поставил прашања за кои многу други молчат, директно му кажал на Клоси дека за проекти за кои тој зборува произлегува дека ниту еден од нив не е реализиран до сега".

„Министерот Клоси зборуваше околу инвестициите во општина Пустец, посебно Преспанското Езеро, кои, според него се во тек на реализација, но за жал не даде ниту детали ниту конкетни цифри. Во врска со обвинувањата на Стерјовски, тој единствено се правдаше дека оваа дестинација ја посетуваат над 100.000 туристи годишно, лани 110.000 и оти расположивите сместувачки капацитети не се доволни. Поради големиот интерес на туристите во летната сезона, според министерот, таму не може да се најде слободна маса“, наведува весникот.

Додава дека Клоси „се обидел да се оправда и со фактот дека има симпатии кон областа и дека е партизан на туризмот во Преспа, но што направил за оваа област досега конкретно не кажа ни збор.

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе

Во моментов, мал број проекти или иницијативи во Македонија се фокусираат на тоа како универзитетите ги подготвуваат студентите за општествена одговорност и за граѓанскиот статус.

повеќе

Попис на населението во 2020 треба да има, затоа што тоа утре може да биде услов за Македонија да чекори напред кон ЕУ.

повеќе