Дирекција за заштита и спасување

Утре и задутре топлотен бран, да се внимава на отворен простор

Дирекцијата за заштита и спасување (ДЗС), согласно најавата на Управата за хидрометеоролошки работи, соопшти дека за време на продолжениот празничен викенд ќе има нов топлотен бран со многу високи температури. Изразено топло време ќе има утре и задутре (2 и 3 август) со температури до 41 степен.

Од Дирекцијата велат дека покрај основните препораки за однесување во вакви услови, согласно Законот за заштита и спасување, преземаат и мерки и активности за превентивно делување за заштита од можни шумски пожари и други пожари на отворен простор. Со оглед на празничниот продолжен викенд и зголемената посетеност на шумите и излетничките места, ДЗС апелира до локалната самоуправа, граѓаните и посетителите да внимаваат кога се на отворен простор.

Тие не треба да фрлаат цигари и догорчиња, стаклен отпад и стаклени шишиња, да не палат оган и скара на отворен простор и во шума, да не палат отпад и друг горлив материјал, ниту стрништа и меѓи, а ако забележат пожар веднаш да ја известат Територијалната противпожарна единица на бесплатниот телефонски број 193.

Дирекцијата за заштита и спасување со цел зачувување на шумите, од 15 јули до 15 август, на територијата на целата земја, ја спроведува кампањата за заштита од пожари под мотото „Иднината им припаѓа на оние кои се подготвени-Природата е наша одговорност“, стои во соопштението.

Секој може да биде менаџер во „добри денови", но најчесто менаџерската работа не е за „добрите денови" туку постојан баланс помеѓу проблемите и можностите за оптимизирано управување на компанијата.

повеќе

Нека се соберат во Дојран, нека се договорат и нека нѐ известат. Сите други пак нека се спремаат за вистински избори во постпандемискиот период.

повеќе

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе