Трибина на МЕД за состојбата со бездомните кучиња во руралните средини

Македонското еколошко друштво (МЕД) денеска во просториите на Кино „Фросина“ во Младинскиот културен центар ќе организира трибина за состојбата со бездомните кучиња во руралните средини.

Од МЕД велат дека трибината се организира со цел да ѝ се даде поголемо внимание на оваа тема.

„Имено, според истражувањата со фотозамки на МЕД, вршени изминативе 10 години, забележано е присуство на кучиња длабоко во шумите. Ова се должи на неодговорноста на сопствениците, но и недостигот од системи за заловување и згрижување на бездомните животни. Честа е глетката на оставени кучиња на планинските превои како Ѓавато, Буково, Маврово и Попова Шапка“, велат од Македонското еколошко друштво.

Фокусот на трибината ќе биде на промената на однесување на кучињата во дивина,  нивното хибридизирање со волци и притисокот што го прават ловејќи диви животни, конкретно пленот на рисот.

Калоѓера не може да премолчи, не може да замиже пред историската вистина на Македонија, па затоа во својот живот се определил да македонствува.

повеќе

Слушањето како способност да го фокусираме вниманието на аудитивните дразби е важен аспект на нашиот живот и значително влијае на неговиот квалитет во сите сегменти.

повеќе

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе