Со ставање на нови вентилски делови

Тетово - засега решен проблемот со водоснабдувањето на повисоките зони

Водовод и канализација на тетовското Комунално претпријатие со ставање на нови делови денеска го решиле проблемот на вентилот на излезот од стариот резервоар за вода со што се очекува да се подобри водоснабдувањето во повисоките делови од градот. Поради работите на вентилот неколку дена во Тетово по неколкучасовни прекини на водоснабдувањето.

„Саниран е дефект стар со години со кој се надевам дека ќе се надмине проблемот со горните делови од градот. Тој вентил одредени периоди работеше и на моменти ќе паднеше ткн. Клапна, внатрешен дел од кој зависи допирање и пуштање на вода од резервоарот во градскиот систем. На проверка ни даваше сигнали дека се е во ред. Деловите кои беа дефектни се заменети со нови, но сега верувам дека ќе биде подобра состојбата", изјави Љуљзим Шаќири, раководител на „Водовод и канализација".

Моментно, тетовската водоводна мрежа од природните извори добива 300 литри вода во секунда. Во таа бројка се вклучени и количини вода од бунарите, а вклучени се два од трите вакви објекти.

„Триста литри вода во секунда е добра бројка на количина, но сега е поголема потрошувачката веројатно поради состојбата со коронавирусот и хигиенските потреби на граѓаните. Од друга страна се соочуваме со тоа што нема дождови и има високи температури. Воедно констатираме дека покрај количините вода, проблем за нормално водоснабдување низ градот е тоа што нема соодветен притисок. За да се создаде поголем притисок оваа мрежа има потреба од друг систем кој сега е зависен од повеќе фактори како потрошувачка, хидрофори, губење вода и слично", објаснува Љуљзим Шаќири.

Жителите на населбата Колтук во Тетово изминатиов период се соочуваа со целодневни прекини во водоснабдувањето.

МИА

Структурното насилство кон трансродовите и родово небинарните луѓе е препрека во нивното реализирање како полноправни членови на општеството.

повеќе

И сега вие замислете, на едно детенце од 6 години да му кажувате со авторитет на наставник дека не треба да се дефинира како машко или женско.

повеќе

Засега СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ и нивните заеднички алтер-фабрикати не даваат впечаток дека го разбираат новосоздадениот замаец.

повеќе