„Стоп за насилството врз жените”, покрената петиција против лице кое изврши обљуба

Група граѓани од Делчево започнаа петиција против 24 годишно лице од Делчево кое изврши чин на обљуба врз жена,минатата сабота. Тие ги повикаа граѓаните да се придружат на оваа иницијатива која се реализира на социјалните мрежи под мотото „Стоп за насилството врз жените”

„Почитувани сограѓани на општина Делчево и сите граѓани на Република Северна Македонија. Веруваме дека сите колективно сме потресени и вознемирени од срамотниот напад врз жена во нејзината куќа што се случи во раните утрински часови на 31-ви октомври 2020 година. Веруваме дека оваа мала општина никогаш не доживеала таков чин на монструозност и човечка бруталност врз жена поради што ве повикуваме да се придружите на иницијативата со цел сторителот да ја добие заслужената казна“, велат иницијаторите на петицијата.

Откако ќе бидат собрани потребните потписи, како што додаваат ќе се пристапи кон нивно доставување до Народниот правобранител со цел превземање соодветни правни дејствија против сторителот, кој според нив е со богато кривично досие.

„Прoтив сторителот, кој е со богато кривично досие и поради бруталноста на нападот, колективно бараме максимална казна за односното лице. Во наши цврсти верувања е дека ако сторителот добие друга шанса во општеството, ќе изврши слични или полоши злосторства и затоа бараме доживотна казна затвор“, се вели во петицијата.

Претходно со осуда за сторителот на делото, излегоа делчевскиот градоначалник, Комисијата за еднакви можности на мажите и жените, како и голем број граѓански организации и здруженија од Делчево. 

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе

Граѓаните се преморени од бескрајните, приказни на предавници и патриоти, тирански платформи, договори со Грција, Бугарија, рекети, пописи, тендери,

повеќе

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе