ССНМ: Со згаснувањето на „Независен“ уште повеќе се влошува и онака лошата состојба на новинарите

Најавата за згаснување на весникот „Независен“ Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) ја смета за уште еден удар врз медиумските работници во земјава, но и врз целокупниот медиумски пазар на труд.

„ССНМ по потврдата од менаџментот дека весникот „Независен" утре нема да излезе, со жалење констатира дека тоа значи останување без работа на повеќе од 20 новинари и медиумски работници, со што уште повеќе се продлабочува и онака лошата социјално-економска состојба на новинарите во Македонија“, наведува во соопштение ССНМ.

Останувањето на новинари и медиумски работници без работа, како што подвлекува ССНМ, значи потрес за медиумскиот сектор во земјава каде се зголемува понудата на работна сила, а се намалува побарувачката што за новинарите значи помала сигурност и поголем притисок.

Според ССНМ, затворањето на „Независен" покажува и колку е кревок овој сектор и условите во кои работат новинарите и медиумските работници, во секојдневен страв за своите работни места.

ССНМ укажува и на тенденциите кои велат дека професионалните редакции кои се држат до професионалните стандарди и етичкиот кодекс на новинарите се помалку можат да опстанат на пазарот и апелира за забрзување на медиумските реформи кои би опфатиле овозможување поддршка, субвенции за медиумите кои професионално и објективно известуваат.

Да се стави точка на великобугарскиот шовинизам е насловот позајмен од едно писмо напишано во јули 1946 година од Илинденската организација до Владата на слободна Македонија.

повеќе

Бидејќи знаеме да се перчиме со секој што потекнал од нашиве простори, дури и до илјадито колено наназад (од Аминта III до Симона Халеп), јас ќе ја искористам приликава за да се погордеам со македонските гени на еден извонреден музичар: Васил Хаџиманов.

повеќе

Коста Абрашевиќ, Гоце Делчев... и десетици илјади современици кои потпишале дека „по род се...", за да можат да патуваат и да работат во ЕУ државите.

повеќе