Средношколец од Тетово изработи робот-рака (ВИДЕО)

Како е да се биде млад иноватор во Македонија? На ова прашање накратко помуабетивме со средношколецот Орхан Багашов од Тетово, добитник на бројни награди и признанија. Во видео за Радио МОФ тој го презентира неговиот изум робот-рака, изработен со 3Д печатач, а кој може да се примени во медицината и светот на роботиката.

Бидејќи знаеме да се перчиме со секој што потекнал од нашиве простори, дури и до илјадито колено наназад (од Аминта III до Симона Халеп), јас ќе ја искористам приликава за да се погордеам со македонските гени на еден извонреден музичар: Васил Хаџиманов.

повеќе

Коста Абрашевиќ, Гоце Делчев... и десетици илјади современици кои потпишале дека „по род се...", за да можат да патуваат и да работат во ЕУ државите.

повеќе

Наместо ефтини штосови на прес конференциите на СДСМ, ВМРО и ДУИ, на кои во несвест паѓаат само  партиските послушници, нивните лидери треба да одговорат на конкретни прашања.

повеќе